Kontekst:Miokarditis u adolescenata dijagnosticiran je klinički nakon primjene druge doze mRNA cjepiva za koronavirusnu bolest 2019. (COVID-19).Cil: Ispitati obdukcijski mikroskopski srčani nalaz u adolescenata smrti koji su se dogodili ubrzo nakon primjene druge doze Pfizer-BioNTech COVID-19 kako bi se utvrdilo ima li “miokarditis” opisan u ovim slučajevima tipičnu histopatologiju miokarditisa.

Dizajn:

Klinička i obdukcijska istraga dvojice dječaka tinejdžera koji su umrli ubrzo nakon primjene druge Pfizer-BioNTech doze COVID-19.

 

Rezultati:

Mikroskopski pregled otkrio je značajke koje nalikuju ozljedi uzrokovanoj kateholaminom, a ne tipičnoj patologiji miokarditisa.

Zaključak:

Ozljeda miokarda uočena u ovim srcima nakon cijepljenja razlikuje se od tipičnog miokarditisa i ima izgled koji najviše podsjeća na stresnu (toksičnu) kardiomiopatiju posredovanu kateholaminom. Razumijevanje da se ovi slučajevi razlikuju od tipičnog miokarditisa i da citokinska oluja ima poznatu povratnu petlju s kateholaminima može pomoći u usmjeravanju probira i terapije.